Katarzyna Zabłocka-Słowińska

Katarzyna Zabłocka-Słowińska

dietetyk, psychodietetyk
  • język polski

Specjalizacja: Dietetyka i psychodietetyka.

Wykształcenie: Ukończyła Farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu,  Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Leczenie: W praktyce dietetycznej skupia się na osobach, które chcą poprawić swoje nawyki żywieniowe. Wspiera dietoterapeutycznie osoby z nadwagą i otyłością, a także osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, z zespołem jelita drażliwego oraz kobiety z zespołem policystycznych jajników.  Pomaga pacjentom onkologicznym w ustaleniu optymalnej diety podczas leczenia i rekonwalescencji po terapii onkologicznej. W praktyce psychodietetycznej  jest zaangażowana w pomoc osobom z zaburzeniami odżywiania: anoreksją, bulimią, oraz z napadami objadania się. Wspiera również rodziców w budowaniu prawidłowych nawyków u dzieci i nastolatków. 

Główny obszar zainteresowań: Interesuje się wpływem czynników żywieniowych na ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych, interakcjami lek–pożywienie oraz regulacją apetytu. 

Szkolenia i prace naukowe: Ukończyła szereg szkoleń z zakresu wsparcia psychodietetycznego, m.in. staż psychodietetyczny w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Od kilkunastu lat pracuje naukowo i dydaktycznie w obszarze dietetyki.

Członkostwo: Członkini Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przy Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.